2022-01-14 08:22:32• hírek • Bede Emőke

Több mint 50 kamaszlány vált édesanyává tavaly Szatmár megyében

A Szatmár Megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) közzétette a tavalyi évre vonatkozó mérlegét, melyből egyértelműen kiderül, 2021-ben 558 gyerek vált abúzus áldozatává – a valóság azonban még ettől is drámaibb lehet, hiszen megannyi eset a négy fal, a hatóság elől rejtve történik.

A DGASPC éves kimutatása szerint 2021. január 1. és 2021. december 20. között a hatóság intervenciós szolgálatát összesen 558 olyan esetben riasztották, amikor zaklatás / bántalmazás, elhanyagolás, családon belüli erőszak vagy kizsákmányolás miatt kellett közbelépni. Ezek közül 27 esetben fizikai, 32 esetben érzelmi bántalmazásról volt szó, 33 gyermeket szexuálisan bántalmaztak, 252-t elhanyagoltak, 5 pedig idő előtt otthagyta az iskolát. 7 esetben azért volt szükség a hatóság közbelépésére, mert a kiskorúak bűncselekményeket követtek el, szintén 7 esetben kábítószerfogyasztás miatt kérték a DGASPC segítségét, 8-an pedig megpróbálták önként eldobni maguktól az életet. 17 alkalommal munkára kényszerítették a gyerekeket, 20-an családon belüli erőszak áldozatai lettek, a gyermekpornográfiával kapcsolatos esetek száma pedig 3 volt a tavalyi évben.



Ugyancsak a tavalyi év összegzéséből derül ki, hogy az elemzett periódusban 51 kiskorú lány lett édesanya, a szülészeten hagyott csecsemők száma pedig 3 volt. „Ami az édesanya és az újszülött egészségét illeti, országunk hatalmas hiányosságokkal küzd, olyan problémákkal, melyeket más uniós tagállamoknak már túlnyomó részt sikerült megoldani. Az egészségügyi szolgáltatásokhoz való korlátozott hozzáférés, a hiányos szexuális és családtervezési felvilágosítás rendkívül rossz statisztikákat eredményez: nagyon magas a kamasz édesanyák, a gyermekhalandóság és az abortuszok száma, különösen vidéken. A már egészen kis korban megkezdett, nem kívánatos terhességről és a védekezés módszereiről szóló tájékoztatás – mind iskolai szinten, mind családi körben – roppant fontos volna az idő előtti anyává válás és ezek következményeinek elkerülése érdekében” – írja elemzésében a gyermekvédelmi igazgatóság, melynek adatai szerint a kiskorú édesanyák 76 százaléka (39) vidékről, 24 százaléka (12) városról származott.  Ugyanezen forrásból azt is lehet tudni, hogy 36-an 15 és 18 év közöttiek voltak, 15-en azonban még csupán 13. vagy 14. életévüket töltötték be, amikor egy újszülöttnek adtak életet.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: